Nieuws over de Medusa F Nieuws over de Medusa F
Welkom aan boord
Nieuwsbrief - november 2023 View online

Ahoy Medusa Maatje,

 

Leuk dat je er (weer) bij bent!

 

In deze editie 

  • Sportieve Vlamingen aan de Whisky
  • Medusa’s kruiden & aroma’s
  • Meet Medusa Effie
  • Onderhoud en renovatie
  • Groot Vaarbewijs?
  • Wind of change
  • Waar koersen we op aan?

Je reactie is meer dan welkom (de reactieknop vind je onderaan deze nieuwsbrief).

 

Veel leesplezier.

Sportieve Vlamingen aan de Whisky
whisky's achter stuurwiel

Op 28 oktober jl. fietste een groep sportieve Vlamingen vanuit Antwerpen naar Tholen. Ze hadden een hotelletje geboekt, nou ja, hotelletje kun je het Luxe Resort Waterrijk Oesterdam eigenlijk niet noemen. Enfin, ze hadden een fijne slaapplek gevonden en lieten zich per taxi op de kade afzetten voor een besloten whiskyproeverij aan boord.

 

Dat deden ze wel vaker onder elkaar, whisky’s proeven. Maar kenners mocht ik ze niet noemen. ‘Wablief?  Amai seg, nee!. Maar allee, liefhebbers dan toch madam.'

 

Het gezelschap bestond uit voormalig eigenaren van een distilleerderij en/of slijterij en bezat om die reden meer da gemiddelde kennis van whisky’s. 

Wouter van Tol met grote glimlach

Het werd een bijzonder plezante proeverij waarbij onze enthousiaste wandelende whisky-encyclopedie Wouter van Tol van DH17 zich heerlijk kon uitleven. 

passagiers in het gangboord

We hadden het deze keer ook net iets anders georganiseerd en het varen en proeven gescheiden. De passagiers konden op die manier ook echt van de vaart genieten.

 

Belevingsvaart

Bovendien kon ik, gewapend met de kennis uit de cursus Gastheer van het Landschap Waterpoort, tijdens de vaarroute over de Eendracht en het Zoommeer mooi wat vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van dit bijzondere  landschap. Werd het toch weer een soort belevingsvaart.

 

Ik vertelde over

kaart gebied Waterpoort

 

De Krammer, het Volkerak en het Zoommeer, verbonden door de oude zeearm De Eendracht, die als afzonderlijke zoetwaterbekkens gescheiden zijn van de zee en de rivieren.

 

En over ...

kaart van zuid westelijke delta na laatste ijstijd

hoe de laatste IJstijd Nederland 11000 jaar geleden net niet bereikte, maar de huidige Zuidwestelijke delta wel bedekte met een laag stuifzand (dekzand).

 

Ook vertelde ik over ...

kaart ontwikkeling van het gebied Waterpoort door de eeuwen heen

hoe het prehistorisch getijdenlandschap, dat heel zuid west Nederland oorspronkelijk was, onder invloed van stijging en daling van de zeespiegel uiteindelijk grotendeels verveende, helemaal tot aan Brabantse Wal.

En hoe rond het jaar 1000 toen er nog geen bedijking was de huidige delta één grote plaat van zand, slib, schorren en slikken was. Een gebied waar de zee niet werd gehinderd en het getij daarom beperkt bleef tot 0,5-1,0 m. Een gebied waarin kreken verzanden tot kreekruggen waarop dorpen en wegen ontstonden.

eerste bedijking en schilderij moernering

Over de invloed van de mens door  de ontginning van het veen, het turfsteken en de moernering (zoutwinning).

 

De eerste bedijkingen en het afdammen en inpolderen van kreken, dat leidde tot toename van het getijdenverschil en uitschuring van de  zeearmen tot enorm diepe zeegeulen (Wester- en Oosterschelde).

 

Ontwikkelingen die de kans op overstromingen deden toenemen(1421 Sint Elisabethsvloed),

 

Natuurlijk over De Watersnoodramp van 1953) en de start van de Deltawerken (stormvloedkeringen, sluizen en dammen).

Luchtfoto Eendracht en Volkerak

Ik vertelde hoe door het afsluiten van de Oosterschelde (Philipsdam 1987, Oesterdam 1986) het waterpeil in het gebied gefixeerd op 0 NAP werd gefixeerd. Het voormalig intergetijdengebied viel permanent droog en binnen een paar maanden moest het landschap van zout naar zoet met massale sterfte van flora/fauna tot gevolg.

 

Nog steeds zoekt de natuur naar een nieuw evenwicht, de aanpassing is nog volop gaande; de ontzilting verloopt traag.

 

Als onderdeel van het Natura 2000 programma zijn in het gebied ruim 40 eilandjes en vooroevers aangelegd om oeveraanslag te stoppen.

 

Er is een uniek landschap ontstaan met struiken, bomen, en open landschap door begrazers (Heckrunderen, Schotse Hooglanders, Konikpaarden, Wisent) vossen, reeën, spechten, uilen, bever en zelfs zeearend.

 

Interessant...eh wanneer begint de proeverij?

En mijn uitleg werd op prijs gesteld. Ze waren overduidelijk geïnteresseerd, maar uiteindelijk waren ze hier voor gekomen natuurlijk…

gezelschap in de tent op het achterdek
beeldmerk medusa's kruiden & aroma's

Kom ruiken

Ook de opleiding Aromatherapie is inmiddels in the pocket. Aan boord en aan de wal wordt druk geëxperimenteerd met allerlei composities van etherische olien. Mengsels ter verfrissing en zuivering, vrolijk opwekkende of juist rustgevende combinaties, melanges voor meditatie, zinnenprikkelende geuren. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

 

Kom gerust een keertje ruiken in het vooronder.

assortiment kadootjes medusa's kruiden & aroma's

Heerlijke en heilzame kadootjes

Ik heb ook weer fijn kadootjes kunnen uitdelen aan lieve mensen aan de wal. een flesje M'Elixer (2e botteling mét dit keer twee extra -en geheime- ingrediënten), Duindoorn likeur, een zakje met een persoonlijk kruidenmelange voor een tisane (kruidenthee) en een sprayflesje Huisnevel ter ondersteuning van het element Water (Ja, die is er dus ook voor de elementen Aarde, Lucht en Vuur).

collage foto's multi cider

Medusa’s Multi Cider

En dan is het zover. Medusa's Multicider (vrij naar een recept van Firecidre) is klaar!

 

Een geweldige boost voor je weerstand. Logisch als je nagaat wat er allemaal in dit maceraat van appelazijn zit.

 

Knoflook, Ui, Citroen, Limoen, Kurkuma, Gember, Rode Peper, Steranijs, Kaneel, Rozemarijn, Salie, Rode klaver, Duizendblad en een eetlepel rauwe Honing voor de smaak.

 

Eenmaal daags een eetlepel en nooit meer verkouden of grieperig, naar verluidt. Geen drankje voor watjes trouwens, want het explodeert zo’n beetje in je mond. 

 

Op 1 november is het gebotteld. In de koelkast is het wel 6 maanden houdbaar. 

 

Een flesje aan boord, een flesje aan de wal en een flesje voor oma.

collage foto's kapper

Een beetje scheepsheks heeft paars haar

Kreeg ik daags na Samhain (Halloween) ineens de geest of zo je wil de kolder in de kop. Tijdens het boodschappen doen was in de lokale supermarkt mijn oog gevallen op het kapsel van een van de vakkenvullers. Een eenvoudige coupe, maar wel in een rijk geschakeerd palet van paarstinten. Ton sur ton. En ik vónd het leuk. Dát wilde ik ook. Navraag leerde dat dit een doe-het-zelf projectje was geweest met enkele bol.com producten. Zo dapper ben ik dan weer niet. Gelukkig kon ik de volgende dag al terecht bij een geweldige kapsalon, Haarzaken, waar de dames lekker artistiek aan de slag gingen. En ik ben er, zoals ze hier zeggen, stikblij mee. 

Meet Medusa Effie
Cartoon poppetje Medusa

Wat vind je van ons nieuwe beeldmerk? Dat gaan we gebruiken om her en der het boeisel aan boord op te leuken.  Eigenlijk wil ik haar levensgroot op de schoorsteen, maar daar heb ik nog geen akkoord op.

 

Renovatie en onderhoud
sorteerdoos electromateriaal

 

E is altijd wat te klussen aan boord. Is het geen onderhoud of reparatie, dan is het wel een stukje renovatie.

installatie schroefassmering

Zo is de schipper intussen weer een stuk verder met het installeren van de semi-automatische smering van de schroefas.

 

hout voor de voormast

En in de opslagruimte van de Medusa ligt een fraai stuk hout te wachten om van vierkant naar 8-kant, naar 16-kant en tenslotte rond geschaafd te worden. Dan hebben we weer een mooie nieuwe voormast.

 

Hoe staat het eigenlijk met dat Groot Vaarbewijs?
cijferlijst reisplanning

Aan de schier eindeloze lijst van deelexamens voor het EU kwalificatie-certificaat schipper (voorheen Groot Vaarbewijs) heeft de schipper er weer een toegevoegd. Hij heeft het onderdeel Reisplanning succesvol afgerond. Met een gemiddelde van 9,1! (de uitslover).

 

simulator stuurhut

Nu rest alleen nog het praktijkexamen op de simulator.

 

In de simulator is een echte, en dus hypermoderne stuurhut, nagebootst.  De ruimte is als een echt schip, met gashendel, stuur, uitslaande dieptemeters en met zicht op de virtuele omgeving door vijf grote beeldschermen. 

 

Je wordt geacht een bepaalde vaarroute af te leggen. De omstandigheden zijn vooraf geprogrammeerd, een stroming of een harde zuidwestenwind en ergens op de route steevast een incident om te toetsen of je in kritieke situaties snel de juiste keuzes kunt maken.

 

De schipper vond het leuk om te doen, maar was er ook behoorlijk van onder de indruk, want een binnenvaartschip van 180 m is toch net wat anders dan de Medusa met haar 20 m. 

 

Gelukkig heeft hij voortaan genoeg tijd om te oefenen, want….

Wind of change
Bord Mulder Yachtservice Sold

Met de eerste herfststorm is er met name in Zierikzee en Geersdijk een straffe wind van verandering opgestoken.

 

Vierde Ron 1 oktober jl. namelijk nog trots het 40-jarig jubileum van Mulder Yachtservice, op 3 november jl. ging het roer om.  Op deze datum is Mulder Yachtservice  overgegaan in andere handen en moest Ron afscheid nemen van zijn (zeg maar gerust) levenswerk.

 

Het strijken van de vlag

Dat deed hij op gepaste wijze door het strijken van de tot op de draad versleten vlag (mooie symboliek weer). Bekijk het filmpje.

 

De verkoop kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Hij speelde al enige tijd met de gedachte. Het vooruitzicht van meer  tijd voor zijn intussen lange en aldoor groeiende lijst met klussen in en rond zijn huis (Heerlyckheid Muldersteyn in Geersdijk), voor de Medusa en natuurlijk voor zijn grote liefde, de oude Land Rover Wolf, dat vooruitzicht werd steeds aantrekkelijker. 

 

Strikt genomen kunnen we het geen pensionering noemen, maar feitelijk komt het daar wel op neer. 

 

Suggesties welkom

Felicitaties, suggesties voor het optimaal genieten van deze nieuwe levensfase, maar ook tips voor het verzorgen van Geraniums zijn van harte welkom. Gebruik de knop onderaan de nieuwsbrief.

 

Waar koersen we op aan?
Bord quita do aulé

Met het uitkomen van deze nieuwsbrief is een deel van de bemanning (scheepskok en scheepsoma) al vertrokken uit Nederland. Ze zitten in Portugal bij goede vrienden die op een geweldige locatie (Quinta do Aulé) bovendien een paar hele leuke appartementjes verhuren.

 

De schipper reist medio december na. Die heeft nog even tijd nodig om samen te vallen met zichzelf en zijn nieuwe levensfase.

 

Dus voor november staat er voor de Medusa niets op stapel. Voor december echter hebben we wel twee leuke events voor je.

collage midwinter lichtviering

Midwinter Lichtviering (Yule)

Op 21 december as. beleven we met elkaar in het knusse vooronder een klein winterzonnewende ritueel om het jaar af te sluiten en de terugkeer van het licht te vieren.

 

De toegang is vrij (wel even een plekje reserveren) en je bent van harte welkom. Lees meer

collage energyboost

Durf jij?

Op 30 december as. kun je aan boord de heilzame werking van kou ervaren. Onder professionele begeleiding, dus veilig. Je kunt 't bij pootje baden houden, maar misschien ga je wel, hup de zwemtrap af en kopje onder? Dat bepaal je fijn helemaal zelf. Plezier staat voorop. Lees meer

 

Doe ook mee en ga vol energie het nieuwe jaar in.

Zeg 't maar
marifoon

Heb je ons iets te vertellen? Je ideeën, vragen, wensen, opmerkingen zijn welkom. Klik op de reactieknop en mail ons.

 

 

Reageer

Voor nu vaarwel

Medusa Maritiem

 

Ron & Joke

Medusa Maritiem
Westweg 1, 4494 NC GEERSDIJK
Medusa Maritiem
facebook  youtube  instagram 
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekjik online