Nieuws over de Medusa F Nieuws over de Medusa F
Welkom aan boord
Nieuwsbrief - maart 2023 View online

Ahoy Medusa Maatje,

 

Leuk dat je er (weer) bij bent!

 

In deze editie het tripje van de bemanning naar Budapest, ons lidmaatschap van Stichting Tholen Beter Bekend,de terugvaart naar Thuishaven Tholen, het gastheerschap van het Landschap Waterpoort, de aankomende viering van Ostara (Keltisch Jaarwiel) aan boord en de Medusa Moestuin.

 

Je reacties zijn meer dan welkom (de reactieknop vind je onderaan deze nieuwsbrief).

 

Veel leesplezier.

De bemanning in Boedapest
Vrijheidsbrug Budapest

Ze heeft, wat ze noemen ‘een zwak gebit’, de scheepskok. En dan hebben we het niet over minder sterk glazuur en cariës. Nee, ze wordt van jongs af aan geplaagd door de misère van wortelpunt- en kaakbotontstekingen. Door onbekende oorzaak, ook nog. Mogelijk iets psychosomatisch, maar dat wordt al snel speculeren en laten we graag over aan mensen die daar wel plezier aan beleven.

 

 

Kies in de steigers

Behoud en renovatie van historisch erfgoed

Omdat we aan boord behoud en renovatie van historisch erfgoed hoog in het vaandel hebben staan, spaart de scheepskok kosten noch moeite voor behoud van haar gebit. Helaas vallen de kosten de laatste jaren buiten haar budget en zijn ze ook niet meer af te dekken door een aanvullende zorgverzekering. 

 

Reden waarom de scheepskok een paar jaar geleden, ze weet het nog precies, afgemeerd aan de steiger bij de Blocq van Kuffeler, na de zoveelste spoedbehandeling, dit keer bij een dienstdoende tandarts in Almere, besloot om het nu eens grondig aan te pakken en uit te wijken naar het buitenland.

 

Hongarije om precies te zijn. Waarom? Technisch is de kaakchirurgie en tandheelkunde in Hongarije state of the art tegen 50% van de Nederlandse kosten. Sinds dat besluit reist ze twee keer per jaar naar Budapest. Dit jaar werd ze vergezeld door de schipper. En ze hebben er samen een heerlijk stedentripje van gemaakt. Bekijk hier de kiekjes

Eindelijk lid van Tholen BB
Logo Tholen Beter Bekend

De liefde voor het Eiland Tholen

Met Tholen als Thuishaven en De Reis rond het Eiland (Tholen) in drie dagen als minicruise, draagt de bemanning van de Medusa F het eiland Tholen een warm hart toe. De scheepskok heeft haar huisje aan de wal in het pittoreske dorpje Scherpenisse en heeft tijdens de Kunstroute van Tholen haar liefde voor het eiland al eens uitgedragen.

 

---

Ze kijkt en kijkt,

maar kan de hemel niet in één blik vatten.
Licht in het hoofd van zoveel lucht laat ze zich zakken

in een zachte berm 

van geuren, kleuren, fluitekruid,

van glinsterend gezoem,
gekriebel op een blote huid.

 

Op dit kleine eiland,

waar de wereld weidser lijkt.
waar wilgen, vlieren, populieren
de zomerdijken sieren,

waar de zee het land omarmt,
en de zon het zand verwarmt,
hier zal ze aarden.
Wind in de haren,
zout op de lippen.


Vrij.


Met haar hoofd in de wolken
geworteld in de Zeeuwse klei.

---

Het werd de hoogste tijd om met ons bedrijf Medusa Maritiem verbinding te zoeken met collega ondernemers op Tholen. En dus zijn we onlangs lid geworden van de Stichting Tholen Beter Bekend.

 

Op 3 april a.s. staat de eerste netwerkbijeenkomst gepland. We zijn benieuwd.

 

Terug naar Tholen
Zicht op Zeelandbrug vanuit de Kombuis

Het kerstreces van de Medusa F is behoorlijk uitgelopen. Sinds 17 december ‘22 heeft ze afgemeerd gelegen aan de steiger van Mulder Yachtservice in Zierikzee. In die periode heeft  de bemanning mooi kunnen herstellen van venijnige virussen en is er veel geklust aan boord.

 

 

Water Oosterschelde met weerspiegeling wolkenlucht

Een mytische vaart

Maar met de lente in aantocht werd het tijd om weer naar huis te gaan. Op 11 maart j.l. zijn we uitgevaren. Op een uitzonderlijk mooie dag. Nauwelijks wind en glashelder water waarop een zacht zonnetje scheen. Het werd een bijna mythische vaart.

 

Varen op golven van verbeelding

Je dromen weerspiegeld in het water.

De Medusa F afgemeerd in Tholen

Fijn om weer thuis te zijn.

Waterpoort wil je beleven
kaart gebied Waterpoort

Het gebied Waterpoort ligt op de grens van de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant rondom het Volkerak-Zoommeer en omvat de gemeenten Goeree-Overflakkee, Tholen, Bergen op Zoom, Steenbergen, Moerdijk en Halderberge met de wateren Zoommeer – Krammer – Volkerak, Schelde-Rijnkanaal en de Mark-, Dintel- en Vlietboezems.

 

 

 

vlag en tegeltje Waterpoort

Na een leerzame en inspirerende cursus onder meer over de fascinerende (ontstaans)geschiedenis van het landschap Waterpoort mag de 𝗠𝗲𝗱𝘂𝘀𝗮 𝗙 zich sinds 14 april ‘22 𝗚𝗮𝘀𝘁𝗵𝗲𝗲𝗿 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗮𝗻𝗱𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗽𝗼𝗼𝗿𝘁 noemen. 

 

Samen met collega gastheren en gastvrouwen proberen we het prachtige gebied van Waterpoort nóg aantrekkelijker te maken voor recreanten en toeristen. 

foto collega gastvrouw landschap Waterpoort

Op 12 maart j.l. kwam collega gastvrouw Inka van B&B Pure Passie aan boord. Gezellig even bijgepraat over onze plannen voor het komende seizoen en de mogelijkheden voor samenwerking.

 

 

fietsroutes Waterpoort

Wil je meer weten over het prachtige gebied Waterpoort, dan liggen er op de leestafel in het vooronder een paar interessante (foto-)boeken. Je vindt er ook de gratis Waterpoort fietsroutes met leuke toeristische tips voor een bezoek aan collega gastheren en winkeltjes met streekproducten. Want 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗽𝗼𝗼𝗿𝘁 𝘄𝗶𝗹 𝗷𝗲 𝗯𝗲𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻!

Het Keltisch Jaarwiel - Ostara
ei in nest

Viering Ostara

Ostara is een van de acht jaarfeesten van het Keltisch Jaarwiel. Dit Lentefeest, (tussen 20 – 23 maart) is een viering van het nieuwe leven dat onder de grond weer op gang is gekomen.

 

Op 20 maart a.s. vieren we aan boord in kleine kring Ostara.  In het knusse vooronder beleven we met elkaar een mooi klein Ostara ritueel. Je bent van harte welkom om deze vrolijke viering mee te maken. De toegang is vrij (wel even vooraf plekje reserveren).

ontkiemende zaadjes
Wie zaait zal oogsten

Groenten aan bakboord, kruiden aan stuurboord

Binnenkort mag ik weer heerlijk te prutsen in mijn Medusa Moestuin, mijn 8 zinken magazijnbakken gevuld met potgrond. Aan stuurboord de kruiden en aan bakboord de groenten. 

 

Ik moet nog even geduld hebben, dus ben ik binnen maar vast begonnen met basilicum en peterselie.

 

 

Rozemarijn in bloei

Groenten kweken aan boord is een uitdaging. Bladgroenten vallen af vanwege de wind. En diezelfde wind blaast voortijdig de bloemen van de courgette en de pompoen overboord. Een paar jaar terug heb ik tegen beter weten in nog geprobeerd om een druif in het bijbootje te kweken. Enfin, al doende.  Wat onder de grond groeit heeft de meeste kans, dus ik teel aan bakboord voornamelijk bietjes, worteltjes, radijsjes en aardappelen.

 

Tips zijn welkom.

Waar koersen we op af?
Whisky proeverij aan boord

Klik op de afbeelding voor meer info.

 

Ben je ook  benieuwd welke bijzondere whisky's we dit keer mogen proeven?

 

Heb je zin in de whiskyproeverij, maar is er geen BOB-chauffeur beschikbaar? Je wil ook weer veilig thuis komen natuurlijk.

 

Laat het ons weten. Bij voldoende belangstelling organiseren we taxivervoer.

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor meer info.

 

Zeg je Jacques Mees, zeg je Robert Smits, zeg je Blues & Old time music.  Dit befaamde duo behoeft nauwelijks aankondiging. Voorgaande jaren steevast uitverkocht, dus wees er snel bij

Klik op de afbeelding voor meer info.

 

Met zachte yoga en meditatie én... dit keer ook met ontspannende massage aan boord. 

Zeg 't maar
marifoon

Heb je ons iets te vertellen? Je ideeën, vragen, wensen, opmerking zijn welkom. Klik op de reactieknop en mail ons.

 

 

Reageer

Voor nu vaarwel

Medusa Maritiem

 

Ron & Joke

Medusa Maritiem
Westweg 1, 4494 NC GEERSDIJK
Medusa Maritiem
facebook  youtube  instagram 
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekjik online