19 augustus 2019 – Matrozendag

Licht bewolkt met een frisse bries. In de middag klaarde het op met hogere temperaturen en ging de wind liggen.

De schipper en de scheepskok mochten deze dag twee lichtingen nieuwe rekruten van de OOSTERSCHELDE school aan boord verwelkomen.

De leerlingen van groep 7 en 8 namen deel aan het introductie programma voor matrozen en moesten aan de bak.

Het was alle hens aan dek. De aspirant matrozen werden niet ontzien. Ze moesten diep denken, vreemde dingen doen, nog vreemdere dingen durven… zeebenen krijgen en vooral binnenboord blijven.

Navigatie vraagstukken, steken en knopen, historisch besef. Het kwam allemaal voorbij.

De ochtend lichting kon zich gelukkig prijzen in de aanwezigheid van Jan de Jong die de kunst van het knopen nog niet was verleerd. Met de ogen dicht legde hij de enkele en dubbele paalsteek. Bewondering alom… De meester aan het werk.

De middag lichting werd vergezeld door Juf Annika de Jong die op enig moment op de voorplecht op een bankje achter het ankerlier heerlijk in het zonnetje zat te soezen.

In het bijzijn van de schipper mochten de matrozen op het Schelde-Rijn kanaal hun stuurmanskunst tonen. Best spannend zo’n groot stuurwiel, maar alle matrozen hielden ferm het roer.

Luid het gejuich toen de Medusa F onder de Tholense brug voer.

Al met al een pittig programma waar normaalgesproken drie tot zes weken voor staat. Het werd binnen drie uur met vlag en wimpel afgerond. De schoolleiding had niet overdreven… zonder uitzondering allemaal zeer getalenteerde aspirant matrozen.

Eenmaal weer terug aan de kade in Tholen brachten de matrozen op het achterdek gezamenlijk ook nog een zeemanslied ten gehore.

De scheepskok tenslotte, deelde onder het goedkeurend oog van de schipper aan eenieder een oorlam uit

…en zij hieven het glas en proostten op een behouden vaart.