Beltane

Beltane

Beltane, vrij vertaald als ‘helder vuur’, is het vruchtbaarheidsfeest, waarin het begin van de zomer wordt gevierd. Het staat voor licht en leven. Beltane verwijst naar het vuur van de Keltische lichtgod Bel, die ook wel Beli, Belenos of Belinus wordt genoemd.

Vuur

Om die reden werden tijdens Beltane tal van vuren ontstoken. Het vee werd tussen de vuren door gedreven in de hoop dat het hierdoor goed zou gedijen. Men sprong zelf over het vuur om de vruchtbaarheid te bevorderen en ziekten uit te bannen. En een paar dat samen over het meivuur sprong, zou voor altijd samen blijven.

Tekenen van de vruchtbaarheid van de aarde kun je in deze periode overal om je heen al zien. Lammetjes stan al in de wei, bomen zijn gevuld met bloesems en insecten vliegen af en aan. Onder de grond begint het zaad te ontkiemen en de eerste planten verschijnen al boven de grond. Door de bevruchting worden bloesems omgezet in vruchten.

Dansen om de meiboom

In onze streken is Beltane bekend als Meiavond. Misschien heb je ooit al een meiboom gezien. Eeen lange boomstam met alleen in de kruin takken en groen. In die kruin zat van oudsher vaak een met bloesems versierde krans met koeken, vruchten en lange rode en witte linten eraan.

Feitelijk is de meiboom van oudsher een fallussymbool. Vroeger klommen jonge mannen in de boom in de hoop dat ze op die manier de vruchtbaarheid zouden overnemen. De linten werden door jongens en meisjes al zingend tijdens een dans om de boom heen gevlochten (Bron: the-native-circle.com, 2019).

Gezellig, ontspannen met een vleugje magie!

Op 30 april a.s. vieren we aan boord in kleine kring Beltane. Je bent van harte welkom om deze vrolijke viering mee te maken. Misschien al wel aan dek of anders in het knusse vooronder beleven we met elkaar een mooi klein Beltane ritueel:

  • om licht en leven te vieren
  • iets met vruchtbaarheid, vrolijkheid, je vrouw voelen

De viering wordt begeleid door de scheepskok (heks van huis uit). Van kinds af aan is ze gefascineerd door de kracht en de magie van de natuur en dat klinkt door is alles wat ze doet aan boord.

Beltane hapjes en kruidenthee

Natuurlijk vergeten we ook tijdens deze spirituele belevenis aan boord de inwendige mens niet. De scheepskok heeft in de kombuis Beltane hapjes en een kruidenthee gebrouwen. Tast toe en doe je tegoed aan al het smakelijks. Het is met liefde bereid.

Details

  • Datum: 30 april as.
  • Inschepen: vanaf 17.30 u. Viering begint rond 18.00 u.
    • De Medusa F ligt afgemeerd  aan de kade van de Oude Handelshaven in Tholen tegenover het kantoor van de havenmeester, Contre Escarpe 6, Tholen. Op de kade is gratis parkeergelegenheid. Tholen is ook prima bereikbaar met het OV.
  • Van boord: ca. 20.00 u
  • Max. 8 deelnemers

Geen kosten

Aan de viering zijn geen kosten verbonden. Een vrijwillige donatie voor de kosten van verblijf en verteer is uiteraard meer dan welkom. Of leuker nog, neem een zelfgemaakt hapje of drankje mee in de sfeer van Beltane.

Reserveren

Wil je meer informatie, een bijdrage leveren aan de viering of meteen een plekje reserveren? Neem dan even contact op. Je reservering is definitief na bevestiging.

Word Medusa Maatje

Wil je op de hoogte blijven van de avonturen van de Medusa F en leuke aanbiedingen ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.