Zomernieuws

Half juli verscheen er een heel aardig artikel van de hand van Irma van Schaik in de Zomerkrant van de Eendrachtsbode. Helaas niet digitaal. Daarom hieronder de foto’s en onverkorte tekst.

Foto: Drie dagen rond het eiland varen, wind in je haren, zon op je gezicht en slapen op het dek, onder de sterren. Dat kan bij Joke en Ron op de Medusa F.

Joke Fröberg werd in een klap verliefd op de Medusa

Slapen op de golven met uitzicht op de sterren

Als HR manager had Joke Fröberg uit Scherpenisse niet echt ervaring met varen. ,,Een keer in een kano, dat was het wel”, lacht ze. Toch werd ze in één klap verliefd op sleepboot de Medusa F. ,,De beslotenheid van een boot, een heel eigen wereldje, in combinatie met de weidsheid van het water en de vrijheid van het varen; dat deed ‘t ‘m voor mij.”

Joke heeft zware jaren achter de rug. Haar man stierf aan alvleesklierkanker en zelf kreeg ze een hersenbloeding, waardoor ze eenzijdig verlamd raakte. Gebeurtenissen waar ze niet meer over uit wil wijden: ,,Dan wordt het zo’n treurig verhaal.” Maar goed, ze kwam dus drie jaar geleden een nieuwe liefde tegen: Ron Mulder. Ron heeft een jachtwerf in Zierikzee en varen, dat leek Joke ook wel wat. ,,Ik hou wel van een nomadisch bestaan. We hadden al een campertje, waar we met ons gezin in rondtrokken door Europa. En we houden allebei van het water.”

Door hun gedeelde liefde voor het water hield Ron een website in de gaten, waarop schepen te koop werden aangeboden. ,,En opeens popte deze op”, vertelt Joke. ,,Ik weet het nog precies: we zaten net te eten met vrienden. Ron liet mij de foto’s zien en mijn mond viel open: zo’n mooie stoere boot. En het grappige is, beneden heb je een complete seniorenwoning, met keuken, slaapkamer en een luxe badkamer. Ideaal.” 

Te zwijmelen

Samen gingen ze eens kijken naar de Medusa F. ,,Ron keek nog of het technisch wel in orde was, maar ik stond al te zwijmelen op het dek. Ik zag al helemaal voor me hoe we hiermee het water op zouden gaan.” De koop was al snel geregeld en sindsdien heeft het stel zich helemaal op het varen gestort. De boot is aan alle kanten geschuurd, geverfd en gepoetst, Joke heeft haar baan opgezegd en is nu bezig haar vaarbewijs te halen. Samen bieden ze diverse arrangementen aan. ,,Ik vind het altijd leuk om nét iets extra’s te doen”, zegt Joke. ,,Zo hebben we bijvoorbeeld al een true music vaart gehad, met een Bob Dylan tribute zanger. Met Hemelvaart hadden we een boot vol vrouwen en de R-vaartocht was helemaal gericht op yoga en meditatie. Heerlijk toch, mediteren met de wind in je haar en de zon op je gezicht. Wat wil je nog meer. Een vriendin van me heeft een sushi take away restaurant in Poortvliet, dat vond ik ook leuk voor aan boord. Soepje erbij, Japanse tosti. Dus nu hebben we ook een sushivaart.” 

Sinds kort biedt ze iets nieuws en heel bijzonders aan: in drie dagen rond het eiland. Hierbij slaap je ook op de boot, op het dek. Met mooi weer onder de klamboe met zicht op het water en de sterrenhemel. Met minder mooi weer wordt de tent dichtgeritst en gaat de terrasheater aan, zodat je warm en droog ligt. De tent heeft wel aan alle kanten ramen, zodat je nog steeds van het uitzicht kunt genieten. ,,En zo varen we dan in drie dagen rond Tholen. Superromantisch. We beginnen in Tholen en varen naar Zierikzee, mensen kunnen aan boord eten of ervoor kiezen een restaurantje aan wal te zoeken.” 

Een feest 

De boot is ook te huren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes, schooluitjes, vergaderingen, familiefeestjes of tochten over het Schelde-Rijnkanaal. ,,Mensen komen helemaal uitgewaaid en rozig terug”, lacht Joke. ,,Heerlijk om te zien. Op het water zijn is altijd een feest. De rust, de natuur, het steeds veranderende licht. Het is er nooit hetzelfde.” Ze benadrukt dat ze geen rondvaartboot hebben. ,,Wij vinden het gewoon fijn om te varen en dat met mensen te kunnen delen. De sfeer op de boot is heel informeel. En we merken dat het juist dát is wat mensen zo waarderen.” Ze geniet iedere dag van haar boot en het leven op het water, al heeft ze nog wel haar huisje in Scherpenisse. ,,Dat wil ik graag aanhouden, ook al zijn we bijna altijd op de boot. Ook voor mijn kinderen, die zijn nu 15 en 19. Van de vaartochten worden we niet rijk, we zijn al blij als we het liggeld en de brandstof ervan kunnen betalen. Maar we hebben er ontzettend veel plezier in. Onze boekhouder snapt er niks van, maar voor ons is dat het allerbelangrijkste.”